A nők valóban gyengébben vezetnek, mint a férfiak?


 























„Ha én akarok tolatni domboldalon és lefullad a kocsi, ott áll az egész család és röhögnek. Beül a férjem, neki is lefullad, néha 2x is. A reakció: hát a dízel kocsi nehezebben indul, meg nehéz ám elindulni, ha vizes a fű stb.”
 
Örökös ellentét van az utakon, a női és a férfi sofőrök között. A férfiak egy része (feltehetőleg a többség) állítja, hogy a nők rosszabbul vezetnek. Mikor a gyengébbik nem ül a volánnál, a pasik sokszor sértő megjegyzéssel illetik, ha meg netán balesetet is okozna, az egyetlen ok természetesen az, hogy nem férfi.
 
Abban biztos vagyok, hogy a nők sokkal inkább pánikba esnek, megijednek veszélyes helyzetben. Tegyük fel, éppen egy macska szalad át az úttesten, nem akarja elütni, ezért félre rántja a kormányt. A macska életben marad, viszont a baleset megtörtént. Ugyanebben a helyzetben egy pasas eldönti agyban, hogy mi lenne a legoptimálisabb reakció és, ha nincs más választás átmegy a macskán. Morbid, vagy nem, lehet ezzel egy nagyobb balesetet előzött meg. Az is elmondható, hogy a nők nehezebben indulnak el, tesznek meg egy manővert, vagy épp a tolatás, ami döcögősebben megy nekik. Ilyenkor ugye a mögöttük haladók vérnyomása rohamosan megnő. Ez erős, nem kifejezetten szép, gyengébbik nemet becsmérlő jelzőkben és hosszas dudálásban nyilvánul meg. Tegyük hozzá, hogy a hölgyek vezetési stílusát sokban befolyásolhatja az anyósülésről parancsokat osztogató hímnemű egyed.
A leírt negatívumok mellett, azért meg kell hagyni, hogy az igazán gyakorlott, rutinos sofőrök, mindenképp óvatosabban, elővigyázatosabban vezetnek, mint a férfiak. Ezáltal kevesebb a gyorshajtó is közöttük. Bár néha ez azt jelenti, hogy az 50es táblánál 30al mennek, ami szintén idegesítő tud lenni.
 
Mindezek mellett nem hagyható figyelmen kívül, hogy a férfiak sokkal több balesetet okoznak. Igaz, ez betudható annak, hogy kevesebb nőnek van jogsija, de tényleg a pasik annyival biztonságosabban vezetnének? Tény, hogy ittas női vezetővel ritkábban lehet találkozni. Ezen kívül ott vannak a friss jogsis srácok, akik vagánykodnak, meg teszik a fejüket a mellettük ülőnek. Netán diszkó után, full részegen. Hány ilyen balesetről lehet hallani? Biztos vagyok benne, hogy ezekben az esetekben a vezetők többségben pasik.
Azt gondolom, hogy a rutin, tapasztalat nagyon sokat számít a vezetésben. Bármelyik nemről is beszélünk, biztos, hogy ugyanúgy vannak béna, agresszív, kapkodós, odakiabálós sofőrök. A kérdés az, hogy vajon tényleg a női vezetőktől kellene tartani az utakon?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése